Ομορφια

[Ομορφιά][bleft]

Παιδι

[Παιδί][grids]

Η υγεία στο τραπέζι


Τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές στην παραγωγή, την τυποποίηση και τη διαχείριση των τροφίμων τροποποιούν κατά πολύ την ποιότητα των τροφών. Με ένα αρνητικό αποτέλεσμα: παρά την αφθονία της τροφής την οποία διαθέτουμε, να...κακοσιτιζόμαστε!

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για ναχρησιμοποιείτε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις τροφές που φέρνετε στο τραπέζι σας; Ποια είναι τα «κόλπα» για να αγοράζετεέξυπνα, τι μέτρα πρέπει να παίρνετε για να τα διατηρείτε περιορίζοντας τις απώλειες, τι μέτρα πρέπει να υιοθετήσετε για να περιορίσετε τη ζημιά που επιφέρει το μαγείρεμά τους;

ΣTO ΦΟΥΡΝΟ

Μην περιορίζεστε στο ψωμί πολυτελείας. Να διαλέγετε, αντίθετα, μια από τις τόσες ποικιλίες ψωμιού που προσφέρονται: σίκαλης ή καλαμποκιού, ολικής αλέσεως, με ελιές, με καρύδια, πολύσπορο κ.ά.Αγοράζετε, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, προϊόντα ολικής αλέσεως υπό μορφή ζυμαρικών, ρυζιού κ.ά. Συγκριτικά με τα προϊόντα πολυτελείας (υψηλής κατεργασίας), περιλαμβάνουν 50-90% περισσότερα μέταλλα και βιταμίνες.Οι ίνες, στις οποίες είναι πλούσια τα προϊόντα ολικής αλέσεως, έχουν ένα άριστο αποτοξινωτικό αποτέλεσμα: παρασέρνουν με την αποβολή τους και τα δηλητήρια που μπορεί να έχουμεκαταπιεί. Με ένα επιπλέον πλεονέκτημα: το ψωμί ολικής αλέσεως, που είναι καλοψημένο και με επαρκή ζύμωση, επιβάλλει στο παιδί να μασήσει. Δυναμώνει την οδοντοφυΐα του και το βοηθάει να τρώει με ηρεμία, χωρίς να καταπίνει αμάσητο αυτό που τρώει.

ΣΤΟ ΜΑΝΑΒΗ

Όταν πηγαίνετε να αγοράσετε λαχανικά, να φανταστείτε ότι πρέπει να φτιάξετε μια «σύνθεση», η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα χρώματα. Κάθε χρώμα υποδηλώνει την παρουσία χρήσιμων ουσιών για τον οργανισμό μας. Τα λαχανικά, για παράδειγμα, με πράσινο ή πορτοκαλί χρώμα περιέχουν βιταμίνη Α. Τα κίτρινα, κόκκινα και πράσινα λαμπερά λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Και για το παιδί ένα πιάτο με χρωματικές αντιθέσεις θα είναι πιοελκυστικό.Εκτός από την ποικιλία για τα λαχανικά, θα πρέπει να παίρνετε υπόψη σας άλλους δύο παράγοντες: το πόσο φρέσκα είναι και την εποχή. Κάποτε τα λαχανικά έφταναν στην αγορά απόκοντινούς λαχανόκηπους. Σήμερα τρώμε ιταλικά μπρόκολα, αργεντίνικα ακτινίδια ή βραζιλιάνικα μάνγκο.
Κατά μέσο όρο πριν φτάσουν στο τραπέζι μας τα φρούτα και τα λαχανικά περνούν τουλάχιστον εφτά ημέρες στριμωγμένα στα ψυγεία των λαχαναγορών. Τι συμβαίνει στο διάστημα αυτό; Τα κουνουπίδια τα βγάζουν πέρα αρκετά καλά, αφού χάνουν μόνο το 9% της βιταμίνης C. Τα φρέσκα φασολάκια και τα πράσα μειώνουν την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C κατά 35%. Το μαρούλι υφίσταται μια κατακόρυφη πτώση, καθώς μειώνεται κατά 55% ηπεριεκτικότητά του σε βιταμίνη C. Αν στη συνέχεια αφήσετε τα λαχανικά μερικές ακόμα ημέρες στο δικό σας ψυγείο, διακινδυνεύετε να σερβίρετε στο πιάτο σας λαχανικά πλούσια μόνο σε μέταλλα και ίνες.
Αν έχετε τη δυνατότητα, είναι καλύτερα να πηγαίνετε στις λαϊκές αγορές παρά στα σούπερ μάρκετ. Πάνω στους πάγκους της λαϊκής είναι πιο πιθανό να βρείτε προϊόντα της περιοχής που τα έχουν συλλέξει μία ή δύο ημέρες πριν. Αν πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα σε φρέσκα λαχανικά, αλλά χωρίς ενδείξεις όμως για την προέλευσή τους ή τη μέθοδο καλλιέργειάς τους, και κατεψυγμένα λαχανικά, είναι πιο ασφαλές να αγοράσετε τα κατεψυγμένα. Οι επιχειρήσεις που συσκευάζουν κατεψυγμένα λαχανικά πρέπει να συμμορφώνονται προς τους ευρωπαϊκούς καιδιεθνείς κανόνες όσον αφορά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και την περιεκτικότητα σε νιτρικά και νιτρώδη. Είναι συνεπώςυποχρεωμένες να υποβάλουν τα κηπευτικά σε αυστηρούς ελέγχους πριν τα καταψύξουν.


10 ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Το να κάνετε τα ψώνια σας με...τέχνη είναι το πρώτο βήμα. Αλλά δεν αρκεί. Παρακάτω θα δείτε πώς, για να προστατεύσετε την ποιότητα των τροφίμων που έχετε αγοράσει αλλά και την υγεία σας, είναι θεμελιώδης ο τρόπος με τον οποίο τα μαγειρεύετε και τα συντηρείτε.

1. Αγοράζετε φρούτα και λαχανικά εποχής, διαφορετικά να προτιμάτε τα κατεψυγμένα προϊόντα.
2. Αγοράζετε ποικιλίες λαχανικών, φρούτων, δημητριακών, οσπρίων και κρεάτων.
3. Πριν βάζετε τα κηπευτικά στο ψυγείο να τα ελευθερώνετε από το πλαστικό περιτύλιγμά τους.
4. Πλένετε τα λαχανικά ολόκληρα και όχι αφού τα κόψετε.
5. Μην αφήνετε τα λαχανικά πολύ μέσα στο νερό, ειδικά αν τα έχετε ήδη κόψει.
6. Καταναλώνετε τα λαχανικά αμέσως μόλις τα ετοιμάζετε.
7. Όταν μαγειρεύετε τις τροφές, χρησιμοποιείτε εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος.
8. Αποφεύγετε να καψαλίζετε, να καβουρδίζετε ή να καίτε κρέατα και ψάρια.
9. Μην τσιγαρίζετε μπέικον ή άλλα αλλαντικά που έχουν ως συντηρητικάνιτρικά άλατα.
10. Μη διατηρείτε ποτέ, ούτε και στο ψυγείο, περισσεύματα βρασμένων λαχανικών με πράσινα φύλλα περισσότερο από 24 ώρες.
twitter digg delicious facebook stumbleupon linkedin googlebuzz more

Δημοσίευσε ένα σχόλιο
  • Blogger Σχόλιο χρησιμοποιείτε το Blogger
  • Facebook Σχόλιο χρήση του Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Παραξενα

[Παράξενα][bsummary]

Γυναικα

[Γυναίκα][threecolumns]

αδυνατισμα

[Αδυνάτισμα][twocolumns]

συνταγες

[Συνταγές] [bsummary]