Ομορφια

[Ομορφιά][bleft]

Παιδι

[Παιδί][grids]

Τα δικά σας παιδιά τρώνε πρωινό;


Η καλή μέρα πρέπει να αρχίζει με ένα καλόπρώτο γεύμα λένε σε ολόκληρο τον κόσμο οι ειδικοί σε θέματα διατροφής και υποστηρίζουν ότι το πρόγευμα πρέπει νακαλύπτει το 20-25% των καθημερινών διατροφικών μας αναγκών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κυρίως για τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη και ως εκ τούτου έχουν καθημερινά υψηλές απαιτήσεις σε ενέργεια, βιταμίνες και μεταλλικάστοιχεία.

Επιπλέον, πολλές σύγχρονες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά που τρώνε πλήρες πρωινό έχουν, εκτός των άλλων, και καλύτερη απόδοση στα μαθήματα τουσχολείου και γενικά στις πρωινές τους δραστηριότητες.

Προσοχή!
Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου και σιδήρου, αλλά και βιταμίνης Α και C σε πολλά παιδιά έχει συνδεθεί –μετά από ανάλογη έρευνα– με την έλλειψη πρωινού γεύματος.

ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η κατανάλωση του πρωινού φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά. Όμως, πολλοί γονείς είτε υποτιμώντας την αξία του είτε λόγω βιασύνης δε μαθαίνουν στα παιδιά τους να τρώνε συστηματικά πρωινό και τα αφήνουν να φεύγουν για το σχολείο με ένα σκέτο ποτήρι γάλα. Το γεύμα όμως αυτό δεν πρέπει να παραλείπεται από κανένα παιδί, γιατί, εκτός του ότι βοηθάει τον παιδικό οργανισμό να λειτουργεί καλά, του αναπληρώνει και τα ενεργειακά αποθέματα, που έχουν πέσει με τη νυχτερινή πολύωρη αφαγία.

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ
Όταν το πρωινό περιλαμβάνει μια τροφή που αποδίδει γρήγορη ενέργεια (όπως ένα φρούτο ή ένα φρουτοχυμό), σε συνδυασμό με μια τροφή που αποδίδει ενέργεια με βραδύτερο ρυθμό (όπως γάλα με δημητριακά), θα βοηθήσει πολύ περισσότερο το παιδί να τα βγάλει πέρα με ένα φορτωμένο πρόγραμμα ως το μεσημέρι.

Επίσης, το πρωινό του παιδιού καλό είναι να περιλαμβάνει ακόμα: ένα βραστό αβγό, μία φέτα ψωμί με βούτυρο ή μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα. Τροφές δηλαδή που αυξάνουν την ενεργητικότητα και ενισχύουν τη σωματική και πνευματική δύναμη.
Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ

Ο ρόλος του πρωινού αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός στην αύξηση της απόδοσης των παιδιών στο σχολείο, αφού φαίνεται πως με αυτό η συγκέντρωση και η εγρήγορσή τους είναι μεγαλύτερες.
Από την άλλη, τα παιδιά χωρίς πρωινό μοιάζουν πιο κουρασμένα και νωχελικά. Αυτό συμβαίνει γιατί με την έλλειψη πρωινού γεύματος δε μειώνονται μόνο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά και οι συγκεντρώσεις των νευροδιαβιβαστών.
Επίσης, τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, αφού τρώνε πιο μεγάλες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή «τσιμπολογούν» σνακ, που είναι συνήθως ανθυγιεινά.


ΤΡΩΝΕ ΠΡΩΙΝΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ;
Την απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει πρόσφατη πανελλαδική έρευνα που διενήργησε το Ίδρυμα «Αριστείδης Δασκαλόπουλος», με στόχο να καταγράψει κατά πόσο τα παιδιά μας (3-18 ετών) καταναλώνουν πρωινό, αλλά και τι περιλαμβάνει αυτό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της έρευνας, προέκυψαν τα παρακάτω:
Το 14% των παιδιών (3-18 ετών) στη χώρα μας δεν καταναλώνει καθόλου πρωινό, ενώ λιγότερα από τα μισά (45%) καταναλώνουν ένα επαρκές πρωινό. Με τον όρο «επαρκές πρωινό» εννοείταικάτι περισσότερο από ένα ποτήρι γάλα ή μία μερίδα φρούτου.
Όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που δεν καταναλώνουν καθόλου πρωινό και, αντίστοιχα, ανάλογα μειώνεται και ο αριθμός αυτών που καταναλώνουν επαρκές πρωινό.
Η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται και με την παχυσαρκία, καθώς το παχύσαρκο παιδί / έφηβος δηλώνει ότι αποφεύγει σε μεγαλύτερο βαθμό το πρωινό γεύμα, αλλά και όταν τοκαταναλώνει, αυτό είναι λιγότερο συχνά επαρκές. Ένα άλλο εύρημα που σχετίζεται με την παχυσαρκία αφορά το γεγονός ότι τα παχύσαρκα παιδιά καταναλώνουν περισσότερα γλυκά ή μη σπιτικά γλυκά αρτοσκευάσματα για πρωινό απ’ ό,τι τα παιδιάφυσιολογικού βάρους και τα λιποβαρή.


Προσοχή!
Επιπλέον, από τα πορίσματα της έρευνας φάνηκε ότι όσο πιο μορφωμένοιείναι οι γονείς, τόσο περισσότερο τα παιδιά τους παρακινούνται να καταναλώνουν επαρκές πρωινό.
twitter digg delicious facebook stumbleupon linkedin googlebuzz more

Δημοσίευσε ένα σχόλιο
  • Blogger Σχόλιο χρησιμοποιείτε το Blogger
  • Facebook Σχόλιο χρήση του Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Παραξενα

[Παράξενα][bsummary]

Γυναικα

[Γυναίκα][threecolumns]

αδυνατισμα

[Αδυνάτισμα][twocolumns]

συνταγες

[Συνταγές] [bsummary]